Verhaaltje

Een knoop in mijn maag

Ik heb een knoop in mijn maag. Een knoop in mijn maag vanwege dingen die er zijn of dingen die gebeuren in het leven die niet juist voelen. Een situatie of gebeurtenis waar je geen goed gevoel van krijgt maar waar je weinig tot niks aan kunt doen. Iets wat bij iedereen wel een keer gebeurt, klein of groot.


Alles gebeurt met een reden. Dat is een zin die ik vaak tegen mezelf of tegen een ander zeg wanneer er zoiets gebeurt. Het kan een bepaalde rust geven in de onrust van een situatie. In dit idee, deze zin, geloof ik ook echt. Soms kijk ik wel eens terug op nare situaties uit het verleden waaraan ik dan daadwerkelijk een reden kan koppelen. De ene keer is de reden na een dag al duidelijk, de andere keer heeft het een aantal jaar nodig.

Helaas kan het in bepaalde situaties ook voelen alsof er geen goed vervolg uit de situatie kan voortvloeien. Het lijkt niet mogelijk dat er ooit een goede/positieve reden voor kan zijn. Die situaties zijn het moeilijkst. En precies zulke situaties geven mij een knoop in mijn maag.

Deze keer is hij met name ontstaan door een gebrek aan openheid, eerlijkheid en oprechtheid. Deze eigenschappen hebben voor mij enorm veel waarde. Zelfs al mijn blogs zijn voornamelijk gebasseerd op deze eigenschappen. Het zorgt voor meer saamhorigheid, herkenning, respect, begrip en waardering. Zodra er oneerlijkheid heerst en openheid en oprechtheid ver te zoeken zijn, voelt voor mij persoonlijk de situatie niet juist. Dit maakt dat ik me vrij machteloos en in het nauw gedreven voel. Gedreven naar een plek waar ik niet wil zijn. Een plek waar het slechte overwint van het goede. Een plek waar eerlijkheid niet bestaat en ieders boek gesloten is.

Ik ben dankbaar dat ik zo open kan zijn en dat ik op deze manier mijn openheid kan delen. Tóch twijfel ik best veel over mijn openheid in mijn blogs. Ben ik té open?

Zelf denk ik eigenlijk van niet. Wel denk ik dat we in deze wereld nog niet open genoeg zijn met elkaar. Het is vrij uniek en ‘gek’ zodra je meer deelt van jezelf, zodra je vertelt wat er écht gaande is in je leven of met je eigen mentale/fysieke gezondheid. Het is moeilijk om je open te stellen en te delen. En dit zorgt voor zoveel onbegrip en misvattingen. Terwijl je wellicht hetzelfde doormaakt als je buurvrouw, collega of klasgenoot.

Ik denk dat ik er goed aan doe zo eerlijk en open te zijn. Het maakt mij wie ik ben en het maakt mij oprecht. En ik hoop dat de drempel naar openheid en delen toch een klein beetje zal afnemen met de jaren die nog voor ons liggen.

Standaard

5 gedachtes over “Een knoop in mijn maag

 1. Joost De Reuver zegt:

  Openheid betekent niet dat je ook niet iets voor jezelf mag houden. Het is niet hetzelfde als niet eromheen draaien of zelfs liegen.
  Dat laatste past niet bij mij en brengt me dan soms ook in lastige situaties omdat de waarheid niet altijd fijn is om te horen. Dan maar soms beter zwijgen en minder open zijn. Dat maakt je geen slechter mens.
  Het delen van je gevoelens e.d. zorgen er wel automatisch voor dat je er niet alleen voor staat.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is moeilijk om je open te stellen en te delen – Misschien is het voor veel mensen juist moeilijker om echt naar anderen te luisteren.

  Ik herken veel in je verhaal. Hebben wij misschien dezelfde kennissen die zich op dit moment vol overgave hebben gestort op hypocrisie, leugens, roddels en achterklap? 😉 Ik kan daar namelijk ook niets mee. Ik blijf bij mezelf en hoewel ik iemand hiermee niet snel zou confronteren (ik trek me eerder terug uit het hele gedoe), zou ik wel eerlijk antwoorden als ze ernaar zouden vragen.

  Meer dan jezelf kun je niet zijn. En Boeddha zei niet voor niets: 3 dingen blijven nooit lang verborgen: de zon, de maan en de waarheid. Onoprechtheid komt met een houdbaarheidsdatum. Maar als je oprecht en eerlijk blijft, heb je daar gelukkig zelf geen last van.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s