Verhaaltje

Sat Chit Ananda

Een besef dat bij mij nog niet volledig is doorgedrongen, maar wat wel een enorm verschil kan maken in je leven en leefwijze is “bestaan, bewustzijn en gelukzaligheid” ofwel satchitananda. Deze term komt vanuit het hindoeïsme en de yoga. Het omschrijft de aard van de werkelijkheid.

Het kost denk ik onwijs veel oefening om satchitananda echt te ervaren. Maar elk begin is al een enorme stap. Een realisatie die je kunt doorvoelen in je hele lijf en je omgeving. Dat we allemaal zijn ontstaan uit bewustzijn en dat nog steeds zijn. Allemaal hetzelfde en vervolgens gevormd door persoonlijke eigenschappen tot een individu.

Mijn opa heeft vaak zat de (voor mij) welbekende vraag aan me gesteld: “Tjesse, wie ben jij?”. Waaruit veel verschillende antwoorden volgden waaronder “Ik ben een mens” en “Ik ben Tjesse”. Mijn opa zei vervolgens, “Laat nu Tjesse weg. Dan zeg je ‘ik ben’. Wat vervolgens eindigt in ‘Ben’ “.

Ik vind het nog altijd lastig om dit besef te hebben, begrijpen en vast te houden. Maar wanneer het me even wel lukt voel ik het door mijn hele lichaam. Ik voel de éénheid met alles en iedereen om me heen. Ik voel bewondering en respect.

Dit besef kan ook een tegenovergestelde werking hebben bij mij. Wanneer ik me namelijk écht realiseer dat ik er BEN, en dan bedoel ik niet mijn lijf maar echt mijn ‘zijn’, kan ik ook snel angstig worden. Bang om er niet meer te zijn, bang wat er dan met me gebeurt, bang voor het onbekende.

Deze gedachte zou mijn opa dan al snel ombuigen. Want wanneer je overlijdt, vergaat je lichaam maar niet je zijn.

Zoals ik aan het begin van deze blog al zei, is dit een onderwerp waar ik nog steeds voor mijn gevoel de logica moet zien te verbinden.

Wat ik wel al 100% zeker weet is dat we meer zijn dan alleen ons lichaam en dat we meer verbonden zijn met elkaar en de natuur dan dat we aanvankelijk denken en voelen. Door te beseffen dat je niet je lichaam of je denken bent, kom je in een sfeer van rust en ook mogelijkheden. Éigenlijk ook een sfeer zonder angst, zonder druk en met liefde voor jezelf en alles om je heen. Dat is toch mooi..

Sat Chit Ananda
Bestaan, bewustzijn & gelukzaligheid

Met onwijs veel liefde voor mijn opa, die zoveel wijsheid in zich heeft. En met dankbaarheid voor hem dat hij deze wijsheid met mij deelt.

Standaard

4 gedachtes over “Sat Chit Ananda

 1. Vera Meijer Rongen zegt:

  Je hebt ook een heel bijzondere opa Tjesse.
  En jouw gedachtenspinsels vind ik heel bijzonder. Je denkt diep!!
  “Komt er wel” is ook een bijzondere uitdrukking Maar zeker op toepassing van jou!! Dikke knuffel en veel liefs!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Til zegt:

  Wát een mooie blog heb je weer geschreven Tjesse.. bewust ZIJN.. alleen de “ikjes” zitten vaak in de weg helaas.. bij mij ook..! Valt niet mee ze ondergeschikt te maken.. 🤪🥰❤️

  Geliked door 1 persoon

 3. Larissa De Reuver Meijer zegt:

  Mooi gedeeld weer zeg!
  Het hoeft totaal geen oefening te kosten😃dat is het mooie. Alleen nodig: te ervaren en dan komt er een weten. Dat besef van ‘puur zijn’ als basis voor alles wat daar in verschijnt. Dat diepere weten geeft vrede, liefde, rust, gelukzaligheid. En daarín kan álles voorkomen. De mooie maar dus óók alle niet leuke stressvolle dingen. 😇🍀🎉💋
  Je hebt veel ‘zoekers’ die hun hele leven op zoek zijn naar ‘verlichting’. Allerlei plekken satsangs, monniken, lezingen bezoeken….. en soms nooit vinden wat ze zoeken…. afgezien van dat dit een hele fijne bezigheid kan zijn, zit het antwoord gewoon in jezelf. Je hoeft niets te doen, nergens heen te gaan. Je ware zijn is er. Altijd. Waar je ook bent, wat je ook maar doet, wat je ook maar meemaakt, je mag berusten in ‘Zijn’ 😃🎉🥰✅
  Wanneer je soms de tijd neemt dit te doorvoelen, kan dat helpen dit besef steeds meer in je dagelijks leven mee te nemen. Daardoor ontstaat dat je vanuit deze toestand van satshitananda wellicht nóg liefdevoller naar jezelf en de wereld om je heen kunt kijken en handelen.🙏🏼

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s