Verhaaltje

Niet ik

Heb je ooit weleens in een situatie gezeten waarbij iemand denkt dat je het tegenovergestelde bent van hoe je bent? Van verlegen word je ineens arrogant genoemd. Van onschuldig ineens een slet. En van totaal eerlijk naar de grootste leugenaar. Ooit eens iedereen tegen je gehad of één iemand die volledig tegen je tekeer gaat?

Roddels en vooroordelen kunnen onwijs veel schade veroorzaken. Tot op de dag van vandaag voel ik nog steeds de onmacht en het verdriet wat ik toen voelde. Alsook het gevoel dat je er ineens helemaal alleen voor staat en niemand achter je staat. Daarom wil ik, hoe moeilijk ook, hier wel aandacht aan besteden.

“Doorfluisteren” is een spel waarbij je in een kring zit en een zin moet doorfluisteren aan de persoon naast je totdat de laatste persoon in de kring de zin gehoord heeft en deze hardop moet zeggen. Eigenlijk 90% van de tijd is de zin op het eind helemaal veranderd. Zo kunnen roddels ook werken. Het verhaal wordt steeds groter en uitdagender gemaakt. En denk maar niet dat je, als persoon waarover de roddel gaat, het verhaal kan ontkrachten. Het verhaal is te sterk en probeer het tegendeel maar te bewijzen. Roddels kunnen natuurlijk ook in één keer ontstaan en tussentijds niet veranderen. Maar in beide gevallen kan de impact ongelooflijk groot zijn.

Zelf ben ik iemand die op papier best goed mijn verhaal kan vertellen en mijn standpunt duidelijk kan maken. Maar verbaal ben ik niet zo sterk. Ik heb echt even de tijd nodig om hetgene wat is gezegd te verwerken en hier een reactie op te bedenken. Dit maakt het moeilijk, wanneer je in een situatie terecht komt waarbij iemand iets onterechts tegen je zegt, om dan snel de juiste reactie te geven.

Het punt blijft dat iedereen anders is en dus ook anders reageert. En niet alles is zoals het lijkt. Zo kan iemand die een hele neutrale “droge” reactie geeft, van binnen misschien wel heel erg geraakt zijn. Of kan degene die de ander “aanvalt”, zelf in de problemen zitten.

Maar alsjeblieft, als je dit leest, zorg dat je geen deel uit maakt van het verspreiden van onjuiste informatie. En maak zo min mogelijk vooroordelen over een ander. Het kan namelijk zoveel veroorzaken. Mogelijk wordt er ook niet alleen één persoon benadeeld door deze verkeerde informatie, maar zijn er meerdere mensen die hier vervolgens in een negatief daglicht door komen te staan. En dat dan geheel onterecht. Hoe pijnlijk is dat. Persoonlijk heb ik mijn ervaring lange tijd verborgen gehouden, zelfs tijdens de gesprekken bij de psycholoog, en zoals ik al eerder noemde merk ik dat ik het nog altijd tot op de dag van vandaag niet geheel verwerkt heb. Dit kan ook eigenlijk niet volledig, want de betrokkenen zijn uit het zicht. Zonder er verder dan zo op in te willen gaan, hoop ik het weer een stukje verder los te kunnen laten. En jullie als lezers hierin mee te nemen. Als hulp in mijn eigen proces, alsook als waarschuwing en als steun voor degenen die zich herkennen. Voor hen: Blijf geloven in je eigen kracht.

Met dank aan mijn moeder, omdat ze mijn verhalen elke keer controleert en vooral ook bij deze blog heel erg heeft geholpen. ❤

Standaard

5 gedachtes over “Niet ik

 1. Larissa De Reuver Meijer zegt:

  Om te helen, te verwerken en los te laten, zul je eerst moeten herkennen, erkennen en accepteren wat is of is geweest. Dat doe je. Súper knap! Zó trots op jou. Schrijven helpt hierbij voor jou en is bijzonder om te lezen voor ons lezers. Dankjewel😍😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Evelyn Blommenstijn zegt:

  Ha lieve Tjesse,
  Wat een mooie blog weer en zo waar!
  Zonder de details te kennen, voel ik het verdriet en de onmacht als je zo onheus wordt bejegend. Ook ik herken en dergelijke situatie van lang geleden ….. wat heb ik me vaak boos en verdrietig gevoeld. Het voelde als een klap in mijn gezicht, dat wat over mij werd gezegd – terwijl ik juist bij al mijn naasten als heel (te??) eerlijk wordt ervaren. Maar hoe kun je nu te eerlijk zijn, vraag ik me dan weer af…..
  Eén ding staat voor mij als een paal boven water – bij jezelf blijven, je eigen koers blijven varen en de steun koesteren van de mensen die je echt kennen. Dat helpt uiteindelijk en eigenlijk voel je meestal dat je ook niet anders kan.
  En met het schrijven van jouw blogs, het delen van wat er toe doet voor jou, vaar je een prachtige koers! Ga zo door. Liefs Evelyn

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s