Opleidingspad

Mijn stage als pedagogisch medewerkster

Stage is een super handig en fijn concept. Je kunt er enorm veel van leren en ervaring opdoen. Het geeft een beeld van het werk en bij sommige opleidingen, zoals mijn huidige opleiding tot chemisch-fysisch analist, kun je er door middel van stage ook achterkomen welke richting je op wilt in het werkveld.

Mijn 2 stages tijdens de opleiding tot pedagogisch medewerker waren echt niet verschrikkelijk. De collega’s waren lief, de kinderen waren leuk en de dingen die ik moest doen waren ook niet stom. Helaas geeft dat echter geen garantie voor een geslaagde stage.

Tijdens stage kwam ik er achter dat dit geen geschikt beroep was voor mij. Het gebrek aan structuur vond ik heel moeilijk. Aan het begin van de dag wist je niet wat je precies ging doen en hoe de dag ongeveer zou verlopen. Voor bepaalde opdrachten moest ik zelfs mijn collega’s (die volwassen waren en enorm veel ervaring hadden) gaan vertellen wat ze moesten doen. Níets voor mij! (met een knipoog, want momenteel is dat toch een beetje anders). Daarbij zijn kinderen super leuk, maar ook erg chaotisch en druk. En laat dat nou net iets zijn waar ik niet zo goed tegen kan.

Een grappig en ook best beschamend feitje is dat ik tijdens mijn eerste stage heb geleerd om fruit te schillen. Tot dan toe had mijn moeder altijd fruit geschild vanwege zowel gemakzucht én omdat ik het gewoon anders zelf vaak vergat om fruit te eten. Het was bést ongemakkelijk om te zeggen dat ik oprecht niet wist hoe ik een appel moest schillen.. Oeps?

De stages hielpen me inzicht te geven in mezelf. Ik was tijdens de stage periodes vaak gestresst en het tweede jaar van de opleiding was dat zelfs continu. Dusdanig gestresst dat het soms zelfs overging in paniekaanvallen. Er werden dingen van me gevraagd die ik met mijn kwaliteiten en persoonlijkheid niet, of in ieder geval absoluut niet makkelijk, kon waarmaken. Ik ging over mijn grens heen en was constant aan het knokken.

Om de stage minder moeilijk te maken ben ik overgestapt van niveau 4 naar niveau 3. Dit zorgde er namelijk voor dat ik geen leiding hoefde te geven en de algemene opdrachten wat makkelijker werden. Het overstappen bleek echter geen goede keuze te zijn. Stage gaf nog steeds ontelbaar veel stress en school voelde voor mij door de overstap púúr nutteloos. Het niveau van de lessen was te makkelijk en mijn motivatie was verdwenen. Mijn inzet ging van 200% naar 0%. De middenweg hierin was onvindbaar. Dit, omdat ik zó gewend was om 200% mijn best te doen dat het onmogelijk voelde om me net iets minder in te zetten. Dit gaf een dusdanige kortsluiting in mijn hoofd dat helemaal niets meer doen de enige andere mogelijkheid leek te zijn.

Ondanks het “niets” doen, werd mijn mentale zijn niet beter. Het bleef slechter gaan. Ik had nog maar 2 weken te gaan. Één laatste toetsweek tot de zomervakantie. Daarna zou ik het tweede leerjaar van de opleiding gehaald hebben en alleen nog een examenjaar voor de boeg hebben. Maar diep van binnen wist ik het al.

Het was klaar. De keuze om te stoppen met de opleiding was geen keuze meer.

Het was een noodzaak.

Standaard

6 gedachtes over “Mijn stage als pedagogisch medewerkster

 1. Larissa De Reuver Meijer zegt:

  Heftige periode om aan terug te denken. Maar je beschrijving is eerlijk en ook mooi! Je ervaringen laten je groeien en ontdekken. Ieder leeft zijn eigen unieke verhaal met alles dat zich daarin laat zien en wat daar gezien wordt. Naar als ook leuk, verdrietig en vrolijk, moeilijk en makkelijk. Alles goed op zijn tijd.

  Geliked door 1 persoon

 2. Trudy van der Jagt zegt:

  Lieve Tjesse,
  Diepe buiging en veel respect voor jou!
  Wat kun jij jouw ervaringen mooi en eerlijk verwoorden…. met een héél volwassen terugblik! Ik zit jou verhaalTjes met tranen in mijn ogen te lezen!!!
  Dikke knuffel voor jou! En trots op mijn buurmeisje! Xxx

  Geliked door 1 persoon

 3. Hey Tjesse ik herken je helemaal in dit verhaal en wat goed dat je het bent gaan zien als een keerpunt en niet als falen. Ik heb mooie herinneringen aan je, vooral aan hoe je ‘sandwich spread’ uitsprak 😉
  Veel liefs Anja.

  Geliked door 1 persoon

  • Lieve Anja,
   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik heb ook zéker mooie herinneringen aan jou en iedereen van de Vrijbuiter. Ondanks de moeilijkheden over het algemeen, ben ik onwijs dankbaar dat ik mijn stage bij jullie heb mogen doen. Het heeft me onwijs veel geleerd en uiteindelijk ook gebracht waar ik nu ben!
   Ik kan me niet meer herinneren hoe ik ‘sandwich spread’ dan uitsprak haha😂😅
   Heel veel liefs terug.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s